Paralizia Cerebrală și Covid 19

  • de

Informații utile pentru cadre medicale, părinți și îngrijitori ai persoanelor cu Paralizii Cerebrale pe timp de pandelmie. (traducere a recomendarilor Fondation Paralysie Cérébrale, Franța)

Riscuri 

Copiii și adulții cu dizabilități sunt într-un risc mai mare de COVID 19 decât populația generală datorită dificultăților lor de a practica măsurile de protecție impuse de COVID 19 sau prin expunerea la o distanță  socială foarte mică, din partea mai multor îngrijitori.

Dizabilitatea motorie deseori mai presupune o insufuciență respiratorie cronică, care se poate ușor decompensa.

Răspunsuri: Anticipare, Organizare și Gradare, Respectarea persoanelor și  a drepturilor și libertăților lor. 

Cum recunoaștem Paralizia Cerebrală

În această categorie pot fi mai multe diagnoze: Infirmitate motorie cerebrală, Encefalopatie anoxică, Accident Vascular Cerebral, Hemiplegie infantilă,  Hemipareze,  Tetrapareze etc.

Paralizia Cerebrală este definită succint ca leziune cerebrală precoce, non-evolutivă,  caracteriztă de dereglări motorii, care mai pot fi însoțite uneori de dereglări cognitive, de comunicare, de epilepsie s.a. În formele grave pot apărea mai multe dizabilități concomitent.

Dereglări majore de comuicare

În cazul dereglărilor majore de comunicare este nevoie de a rezerva mai mult timp pentru ascultarea persoanelor cu PC. Vorbirea, chiar și una dificilă este una valoroasă. Pentru a facilita comunicarea este necesar de folosit fraze simple și gesturi cu mult calm.

Dificultăți de exprimare a durerii, cefaleei, slăbiciunilor, care vor putea induce dereglări de comportament și ridicarea spasticității. Este necesară evaluarea și prevenirea durerii (de ex. EVA)

Semne respiratorii

Semnele respiratorii trebuie cercetate cu grijă: insuficiența tusei, dereglări de deglutiție, astmă – toate agravează staza pulmonară. Deasemeni ei suferă de insuficiență respiratorie cronică.

Va fi necesar:

-de a incepe mai devreme kinetoterapia respiratorie,

-de a recurge mai devreme la antibiotice,

– hidratare vigilentă,

-alimentare fracționată

Tratamente de continuat 

Anti – epileptice, anti – spastice și eventual anti – depresante, indicate pacientului trebuie continuate pe timp de spitalizare.

Supravegherea mai include 

Instalările , Reflixul Gastro – Esofagian, Căile false și Constipațiile.

Indicațiile de spitalizare, de indicare a oxigenului și a respirației asistate sunt la fel ca și cele pentru populația generală.

Dizabilitatea nu poate fi un factor de discriminare!

Prezența unei persoane de asistență este necesară,  respectând măsurile de protecție. Părinții sunt experții copiilor! Ei pot fi foarte utili în cazul unui copil dependent (instalarea, alimentarea, comunicarea, comportamentul).

În perioada de carantină

Unele măsuri de protecție sunt dificil de executat (tuse în pliul cotului, spălatul pe mîini la lavoar etc.

Pentru aceasta sunt nevoie de mai multe demonstrații, pliante, spoturi video, spălarea mîinilor asitată sau folosirea soluțiilor cu alcool.

Copiii care se află în perioada imediat următoare unei intervenții chirurgicale sau după injectare cu toxina botulinicî au nevoie de kinetoterapie fără amânare.

Vă sugerăm să contactați specialiștii Tony Hawks Centru pe 

www. tonyhawkscentru.md  și FB Tony Hawks Centru pentru a vă ghida de la distanță.