Reguli de comportament în situații de crize epidemiologice

  • de

În organizații comunitare

Persoanele fără simptome respiratorii trebuie:

  1. Să evite aglomerațiile și spațiile închise;
  2. Să mențină distanța de cel puțin 2 metri față de orice persoană;
  3. Să efectueze frecvent igiena, splălatul mîinilor, folosind dezinfectant pe bază de alcool, sau apă cu săpun;
  4. Dacă strănută sau tușește să-și acopere nasul și gura cu cotul flexat sau cu un șervețel de hîrtie, după utilizare se aruncă șervețelul și se spală mîinile;
  5. Să se abțină de la atingerea gurii și nasului;
  6. Să poarte o mască și eventual mănuși.

 După folosire măștile trebuie aruncate și mîinile spălate!!!

Persoanele cu simptome respiratorii trebuie:

Să poarte o mască medicală și să solicite îngrijiri medicale de urgență dacă se confruntă cu febră, tuse și alte dificultăți de respirație.

Îngrijiri la domiciliu

  • Purtați o mască cînd simțiți ca apar simptome de răcială (tuse, strănut, febră, dureri musculare (se poate si una artizanală).
  • Personalul care îngrijeste de un pacient la domiciliu trebuie să poarte o mască cînd intră într-o cameră unde este bolnavul sau suspectul de COVID 19.

Managementul măștilor

Informația oficială referitor la purtarea măștilor pe timp de pandemie COVID 19 a fost până la momentul actual foarte controversată. Conform ultimelor recomendări OMS măștile simple, chiar artizanale trebuie totuși purtate pentru a evita răspândirea virusului în comunitate.

Este esențial de a vă asigura că măștile sunt eficiente și pentru a evita orice creștere a riscului de transmitere a asociată  trebuie utilizate corect.

– Așezați cu atenție masca pentru a acoperi gura, nasul și gîtul pentru a reduce la minim decalajul între față și mască;

– În timpul utilizării, evitați să atingeți masca;

– Îndepărtați masca folosind tehnica adecvată (adică nu atinge partea din față, ci scoateti legaturile);

– După îndepărtare sau ori de câte ori atingeți din greșeală o mască folosită, curățați mîinile folosind o soluție pe bază de alcool, sau folosiți săpun și apă caldă;

– Înlocuiți măștile cu o mască nouă curată și uscată, imediat ce acestea a devenit umedă;

– Nu reutilizați măști de unică folosință;

– Aruncați măștile de unică folosință într-un recipient/pungă de plastic pe care o închideți etanș și spălați-vă pe mîini.