Activități fizice pe timp de pandemie

  • de

Stînd acasă  pentru o perioadă  prelungită chiar și persoanele  sănătoase au nevoie de mișcare. Comportamentul sedentar și nivelul scăzut de activitate fizică poate avea efect negativ asupra sănătății, a stării de bine și al calității vieții.

Autoizolarea la domiciliu poate cauza un stres adăugător și o provocarea a stării de sănătate mintală a persoanelor. Activitatea fizică și tehnicile de relaxare pot fi instrumente valoroase în a vă ajuta să stați calm și să vă protejați sănătatea în aceste timpuri.

OMS recomandă 150 minute de activitate moderată pe săptămînă sau 75 minute de activitate intensivă sau o combinație din ambele. Unele din aceste recomandări pot fi folosite stînd acasă chiar și într-un spațiu limitat.

 

        Iată cum să rămâneți activi și să reduceți sedentarismul stînd acasă

 

Faceți mici pauze active pe parcursul zilei. Mai jos sunt sugerate unele exerciții pentru a vă inspira. Dar dansul, jocurile cu copiii, lucrul în gospodărie deasemeni va ajută să fiți activ.

  1. Folosiți avantajele de a merge la o sală de fitness on-line. Le puteți găsi pe YouTube, multe din ele sunt gratuite.
  2. Mergeți. Atunci cînd vorbiți la telefon, ridicațivă și mergeți prin odaie. Dacă ați decis să mergeți afară aveți grijă să purtați mască și să păstrați distanța socială de 2 metri.
  3. Stați în picioare. La fiecare 30 de minute ridicațivă în picioare. Folosiți o suprafață de lucru mai înaltă ca să puteți lucra și stînd în picioare. Pentru partea sedentară a zilei nu uitați de citit, jocuri sociale și puzzles.
  4. Relaxațiva.  Meditarea și respirația profundă va ajută să fiți calmi.

 

Aici veți găsi mai multe exerciții recomendate de OMS pentru persoanele sănătoase:

http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/novel-coronavirus-2019-ncov-technical-guidance/stay-physically-active-during-self-quarantine/_recache#article