Din resusele oferite de Uniunea Europeană, la Tony Hawks Centru va fi creat un serviciu de terapie ocupațională

Ocupațiile primordiale ale copiilor și tinerilor sunt jocul și studiile. Copiii și tinerii cu nevoi speciale au nevoie însă, de multe ori, să fie ajutați pentru a se putea implica în aceste activități. Specialistul care poate face acest lucru în cel mai calificat mod este terapeutul ocupațional. El facilitează activitățile copiilor prin:

  • Recomandarea și selectarea mijloacelor de posturare, mișcare, deplasare a persoanelor cu limitări ale acestor funcții – scaune ortopedice, ortoze, verticalizatoare, echipamente de mers, cărucioare electrice;
  • Adaptarea condițiilor fizice ale mediului pentru sporirea accesibilității persoanelor care folosesc echipamente de deplasare – pante de acces, ascensoare, diferite suporturi;
  • Recomandarea și folosirea mijloacelor de comunicare pentru persoanele cu capacități de comunicare reduse;
  • Recomandarea, folosirea mijloacelor asistive de învățare a copiilor cu limitări ale funcțiilor cognitive etc. (softuri de facilitare, scriere, calcul etc.);
  • Adaptarea corespunzătoare a mediului de acasă și din organizațiile educaționale unde se află copiii și tinerii cu nevoi speciale – băi, bucătării, camere de zi, terenuri de sport si joaca etc.

Dacă sunt aplicate corect, activitățile și echipamentele enumerate mai sus contribuie semnificativ la ameliorarea calității vieții persoanelor cu nevoi speciale. Astfel, specialitatea de terapeut ocupațional a devenit una foarte necesară, de aceea Fudatia Tony Hawks Centru depune de câțiva ani eforturi pentru a extinde gama de servicii pentru copiii cu nevoi speciale prin investiții în capacitarea specialiștilor. În cadrul proiectului „Extinderea echipei de reabilitare a copiilor și tinerilor cu nevoi speciale prin crearea serviciului de terapie ocupațională”, fundația are ca obiectiv crearea, lansarea și pilotarea serviciului de terapie ocupațională pentru copii si tineri cu nevoi speciale, cu vârsta cuprinsă între 10 -18 ani.

Proiectul presupune și construcția unei săli adiacente, pe terasa Centrului, și dotarea ei cu mobilier și echipament adaptat persoanelor cu nevoi speciale, unde vor fi prestate nemijlocit serviciile de terapie ocupațională începând cu luna septembrie 2022.

Pe lângă ameliorarea calității vieții copiilor cu nevoi speciale, proiectul va sensibiliza opinia publică referitor la importanța profesiei de terapeut ocupațional, va spori gradul de implicare a administrațiilor publice locale în soluționarea problemelor de accesibitate pentru persoanele cu nevoi speciale, va ridica nivelul de cunoștințe al profesioniștilor din domeniul recuperării pediatrice despre specialitatea de terapeut ocupațional și tehnologii asistive.

Proiectul, care se va desfășura în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 octombrie 2023, este implementat de Fundația Tony Hawks Centru din resursele Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.