Concluzii după Congresul Mondial de Terapie Ocupațională: Republica Moldova are nevoie stringentă să pregătească și să califice terapeuți ocupaționali

Echipa de specialiști a Fundației Tony Hawks Centru, implicați în dezvoltarea unui amplu proiect de terapie ocupațională pentru copiii cu dizabilități, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Soros Moldova, a participat în luna august 2022, la Paris, la al 18-lea congres mondial de Terapie Ocupationala, desfășurat cu tema „R-Evolutie Ocupatională”. Evenimentul a întrunit 2700 de participanți din 104 țări. „Prezentările inovative, expozițiile și întâlniriile avute cu mentorii noștri ne-au aprofundat convingerea că Republica Moldova are imperativ nevoie să pregătească specialiști în Terapie Ocupațională”, a declarat, la întoarcere Diana Covalciuc, directoare a Centrului Tony Hawks.

Congresul este organizat odată la 4 ani de Federația Mondială de Terapie Ocupațională, pe scurt, WFOT (World Federation of Ocupational Therapy). La deschidere, reprezentanții Republicii Moldova nu s-au regăsit însă printre delegații care au defilat cu drapelele naționale în fața tribunei  principale, deoarce țara noastră nu este membră a acestei federații. Este din cauză că nu avem o asociație a specialiștilor de Terapie Ocupatională, nu avem specialiști calificați în Terapia Ocupatională, de asemenea, nici o universitate de la noi nu oferă studii de licentă în TO.

La etapa actuală dezvoltarea Terapiei Ocupaționale în lume implică cunoașterea și aplicarea mai multor domenii, după principiul transdisciplinarității, fiind centrată pe pacient, promovând sănătatea și bunastarea. Astfel scopul principal al Terapiei Ocupationale este de a permite oamenilor sa participe la activitațile vieții de zi cu zi, prin inserția, incluziunea, emanciparea, dezvoltarea autonomiei și participării lor sociale.

Participanții la congres au accentuat importanța Terapiei Ocupaționale și au menționat actualele tendințe și necesități în acest domeniu. Iată câteva teze :

  • Terapia Ocupatională are un rol unic și esențial în reabilitare, deoarece se focusează pe ameliorarea Activității și Participării, în condițiile în care una din trei persoane are nevoie în prezent de reabiltare (Dr. Alarcos Sieza, OMS);
  • Terapia Ocupațională are capacitatea de a diminua inegalitățile și a ameliora justiția socială (Dr. Ana Malfitano, PHD);
  • Terapeuții Ocupaționali sunt preocupați de justiția ocupațională pentru oamenii, grupurile și comunitățile cu care lucrează (Samantha Shann, presedinte WFOT).

 

Fundația Tony Hawks Centru face, de mai mulți ani, pledoarie în favoarea instituirii în universități a unui curs de pregătire a specialiștilor în Terapie Ocupațională, dar și a dezvoltării acestui domeniu în țară în general, ca una dintre cele mai potrivite soluții de reabilitare și integrare socială a persoanelor cu dizabilități, iar participarea la Congresul de la Paris a confirmat justețea acestor eforturi. Considerăm că necesitatea de a pregăti specialiști în Terapia Ocupațională este dictată și de situațiile de urgență din ultimul timp în regiune, care duc la creștesterea uriașă a nevoilor de reabilitare, ce poate copleși sistemul nostru de protecție medico-socială și așa suprasolicitat.

Existența specialiștilor în domeniul Terapiei Ocupaționale ar oferi Republicii Moldova șansa de a avea profesioniști cu viziuni transdisciplinare în domeniile sociale, care ar interveni rapid si prompt, fără prezența unei echipe întregi, care deseori este incompletă din lipsa acută de cadre.

Fundația Tony Haks Centru dezvoltă în prezent un serviciu de Terapie Ocupațională pentru copiii cu dizabilități din mun. Chișinău. La sediul Centrului a fost amenajată o sală dotată cu echipamentele necesare, unde au loc activități corespunzătoare, și, de asemenea, specialiștii Centrului asistă mai mulți beneficiari-copii în adaptarea mediului și a obiectelor la necesitățile individuale, astfel ca copiii cu nevoi speciale să poată desfășura în confort activitățile preferate. Dezvoltarea acestui serviciu și participarea specialiștilor Centrului Tony Hawks la Congresul de la Paris are loc datorită proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Keystone Moldova și AO Institutum Virtuts Civilis.

Sincere mulțumiri sponsorilor, fără de care nu am fi realizat acest proiect:

Fundația Soros Moldova și ERIM în Moldova – IREX Europe;

Elena Covalciuc și Alexandru Funaru (și prietenilor lor, care i-au susținut la Chișinău Maraton 2021);

Mixbook Moldova;

METRO Moldova;

APROSERVICE;

Michael Kinsella.