Fundația Tony Hawks Centru face totalurile anului 2022!!

Datorită programului de granturi „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova și Institutum Virtutes Civilis, Fundatia Tony Hawks Centru a avut posibilitatea să dezvolte și să implementeze un serviciu nou în Republica Moldova – Terapie Ocupatională. Este un serviciu bazat pe un fundament teoretico-practic aparte, care ar trebui cultivat de la bun început, la facultățile de profil.

Acest serviciu este destinat tuturor persoanelor care doresc, trebuie sau sunt așteptate să facă ceva util, să fie de folos sie și societății, dar care întâmpină unele bariere în obținerea de performanțe la executarea sarcinilor și activităților.

În anul 2022, 5 specialiști ai Centrului Tony Hawks au fost inițiați în domeniul Terapiei Ocupaționale, inclusiv prin implicarea dnei profesor Marinela Rață, președinta Asociației de Terapie Ocupațională din România.

În această perioadă au fost evaluați și asistați peste 80 de copii, care au fost implicați în programe de terapie ocupațională în funcție de necesitățile și capacitățile fiecăruia.

Fiecare beneficiar a fost evaluat în baza intrumentului COPM, primul instrument în acest domeniu, centrat pe beneficiar, punând accentul pe persoană, ocupație, abilități individuale și mediu.

După participarea la cel de-al 18-lea Congres Mondial de TO, echipa de specialiști și-a lărgit setul de instrumente specifice prin PREP – instrument de implementare în practică a dorințelor   descoperite în testarea COPM. Ambele instrumente ajută specialistul TO să rămână centrat pe pesoană și să implice orice resursă disponibilă pentru a spori performanța acesteia.

Totodată,  practicarea TO înseamnă o colaborare strînsă între persoane, familii și comunități, pentru a îmbunătăți capacitatea lor de a se angaja în activițățile și ocupațiile pe care doresc sau trebuie să le facă.

La sfârșitul primului an de practicare a terapiei ocupaționale, conform bazelor teoretice studiate,  putem afirma cu certitudine că beneficiile acesteia sunt foarte mari, deoarece este vorba despre participarea și implicarea tuturor oamenilor în viața de zi cu zi. Sloganul „Nici unul lăsat în urmă” este exact despre ce face un Terapeut Ocupational în munca sa zi de zi!

Continuăm să învățăm din mers, să aplicăm în practică cele însușite și sperăm că va veni ziua când TO se va studia la facultate și în țara noastră și toți copiii cu nevoi speciale vor avea acces liber la aceste servicii.