5 octombrie, ziua în care ne solidarizăm cu persoanele purtătoare de Paralizie Cerebrală 2016

  • de

5 OCTOMBRIE 2016

Astăzi, 5 octombrie, este ziua în care lumea se solidarizează cu persoanele purtătoare de  paralizie cerebrală. Annual la fiecare 1000 de noi născuți  2-3 vor fi diagnosticați cu paralizie cerebrală, cauzele fiind foarte variate.

În ultimele decenii în lume au apărut mai multe instrumente de lucru, menite să vină în ajutor profesioniştilor, care îngrijesc de persoane cu nevoi speciale. Unul dintre acestea – GMFCSRşiE este un instrument modern de clasificare a funcțiilor motorii globale a persoanelor cu paralizie cerebrală.

Echipa Tony Hawks Centru, mai bine de 10 ani folosește acest instrument modern în   facilitarea planificării programelor de recuperare. Suntem ferm convinşi, că folosirea lui  de către toţi  actorii  implicați în procesul de reabilitare funcţională din Republica Moldova ar impulsiona nu doar cercetarea ştiinţifică în acest domeniu, dar  şi planificarea  şi dotarea cu echipament special, care la un loc cu ameliorarea căilor de acces ar spori considerabil participarea persoanelor cu paralizie cerebrală la viaţa comunitară.

Sistemul de Clasificare  a Funcţiei Motorii Globale Revizuit si Extins (GMFCSRşiE) creat de o echipă de cercetători din Canada (Robert Palisano, Peter Rosenbaum, Stephen Walter, Dianne Russell, Ellen Wood, Barbara Galuppi, CanChild) îl găsiţi accesînd acest link.