Deschiderea primei Ludoteci, pentru copii cu nevoi speciale la Centrul Tony Hawks 2015

  • de

28 OCTOMBRIE 2015

Recuperarea funcțională a copiilor cu dizabilități necesită implicarea mai multor specialitati, terapia prin joc sau ludoterapia fiind una din  cele mai importante și relevante.        

   Ludoterapia este o disciplină destul de tînara în Republica Moldova, nefiind încă adoptată în nomenclatorul oficial al specialităţilor de recuperare funcţională. Necătînd la aceasta, tot mai mulţi copii cu dizabilități din ţara noastră beneficiază de servicii de terapie prin joc în diverse centre de recuperare,  centrul Tony Hawks  fiind printre primii care au introdus aceasta metodă.

Pornind de la idea  “If play is the vehicle by which individuals become masters of their environments, then play should be among the most powerful of  therapeutic tools”.

Deoarece jocul este ocupația primară pentru copii, specialiștii din recuperare  funcțională  trebuie să recunoască importanța jocului atunci cînd lucrează cu micii pacienți. Prin intermediul  voluntarilor  din Marea Britanie, SUA şi Franţa, colaboratorii centrului Tony Hawks au însuşit metode eficace de reeducare funcţională prin joc.

  Noi utilizăm jocul drept modalitate terapeutică (ludoterapie), scopurile tratamentului fiind îmbunătățirea

– motricității fine,

– motricității globale,

– aptitudinilor cognitive etc.

Conform studiilor de cercetare din domeniul terapiei ocupaționale jocul copiilor cu necesități speciale diferă de jocul semenilor lor fără necesități speciale. Deficitul de joc în acest caz  se datorează, în primul rînd necorespunderii cu vîrsta cronologică a copilului. O altă cauză este neconcordanţa dintre aptitudinile copilului și preferințele sale de joc. Evaluarea  aptitudinilor de joc înainte de aplicarea ludoterapiei are o deosebită importanță în asemenea cazuri. Odată cu depistarea deficiențelor de  joc, scopul intervenției este  ameliorarea aptitudinilor de joc.

De obicei în timpul jocului, copilul îşi pune întreabarea: “Ce pot face cu acest obiect ? şi nici decum „care este funcția acestui obiect?””. Bazîndu-se pe aceasta, ludoterapeutul  poate transforma o interacţiune non –ludică  în una cu utilizarea jocului.

Interacţiunea cu specialistul în terapie prin joc sau cu părinții la domiciliul copilului este una din cheile succesului acestei metode. Pentru utilizarea eficientă a jocului drept metodă terapeutică este important să ne amintim, că jocul este o tranzacție dintre copil și mediu. Prin intermediul jocului copilul este profund  motivat, el  dobîndește  un control intern și se eliberează de realitatea obiectivă.

Pentru a optimiza  rezultate  în dezvoltarea copilului, părinţii  au nevoie nu doar de specialişti în acest domeniu, dar şi de jucării educaţionale adecvate la îndemînă. Potenţialul material scăzut al familiilor  şi lipsa resurse comunitare este însă un impediment serios în promovarea acestei metode în Republica Moldova.

Conform unui studiu propriu, în municipiul Chişinău funcţionează 4 ludoteci, nici una din ele însă nu este dotată cu echipament pentru copii cu nevoi speciale. La fel lipseşte posibilitatea de a împrumuta jucăriile pentru un timp la domiciliu copilului.

Suntem bucuroși să deschidem Prima  Ludotecă  pentru Copii cu Nevoi Speciale la Centrul Tony Hawks.

Beneficiarii acestei ludoteci sunt copii cu nevoi speciale, care frecventează Tony Hawks Centru, conform unei programări prealabile.

Vă doresc jocuri cît mai inspirate cu copiii DVS.

Cu respect

Diana Covalciuc

Medic pediatru, medicină fizică și reabilitare.